News Stories

Tags

New Build House in Edinburgh Complete

We have recently completed this new build family home in the Swanston area of Edinburgh. The house is designed to nestle into it’s sloping site whilst maximising the views of the Pentland hills beyond.  The orientation and form of the dwelling creates two private courtyards allowing the occupants to enjoy the morning and evening sun both outside and in the principal living area. 

 

Planning permission for Loch Lubnaig house and swimming pool

HLA are delighted to announce that full Planning permission has been granted for a wide ranging set of proposals to an existing dwelling house & former agricultural settlement on the banks of Loch Lubnaig, in the National Park of Loch Lomond and the Trossachs. 
 
The approval includes for a new ancillary dwelling house, the extension and renovation of an existing Victorian house and a new contemporary swimming pool building, alongside an extensive landscaping strategy. A palette of traditional and contemporary materials, including brick, timber, red tin, natural stone and shuttered concrete has been employed to help restore the site to a condition fit for family use. A new ground source heat pump system will provide power to the site. 
 
Construction is expected to commence on site in the Summer of 2016. 
 
 

Planning Permission in Belhaven

We are delighted to have received planning permission for a new build house in Belhaven, East Lothian.

 

The house will sit at the rear of a long plot with a narrow plan to nestle into the shape of the site. It is split into two main components separated by a modest entrance courtyard. The walls will be clad in brick to match neighbouring buildings, and timber cladding left untreated to grey gradually and blend into the leafy garden surroundings.

 

Swanston Planning Granted

We are delighted to have received planning permission for this new build house in the south of Edinburgh. Set over 2 levels, the transparency of the elevations visually connect the interior spaces with 2 new courtyard gardens, whilst the upper roof terrace takes in fantastic views to the Pentland Hills.

 

Highland Hotel Reopens

After a busy winter on site, HLA are delighted to announce that the Phase 1 of our Kylesku Hotel project is complete, with the hotel bar and restaurant open for business! Thanks to some fantastic weather our latest site meeting was held on the deck, in the warm sunshine.

 

Rooflight Complete at Abercromby

The rooflight of an extension to an A listed garden flat in The New Town Conservation Area was installed this week. It provides a fantastic source of light into the new family dining area. 

Complete Project

Practical Completion has been certified at the garden room extension at Stanhope Place in Edinburgh.  The roof has been designed so evening sun can still reach the sheltered east corner of the site which is the perfect spot for a gin and tonic.

Gatehouse Revisited

This listed gatehouse was completed two years ago.  Our phographer has been back to photograph it now the cladding has weathered and the garden has matured.  More details of the project at Grange Loan can be seen on our main website.

East Claremont Street

Charred timber cladding is the proposed finish this Edinburgh Extension which has recently gained planning permission.  The folding sliding doors and timber ingos will be oiled to provide an interesting contrast as can be seen on this visualisation.

 

Home & Interiors Feature

One of our North Berwick projects been featured in Home & Interiors Scotland. 

Read the full article here (.pdf).

Duddingston Villa Complete

Work to an upper villa in Duddingston Conservation area is now complete.  The scheme has linked the upper apartment with a new ground floor extension which opens onto the garden with a view of Arthur's Seat.

Extension Complete at Kingsknowe

We have recently completed a small extension in the Kingsknowe area of Edinburgh.  The extension is finished in a breathable lime render with framed sliding doors and timber clad inlay.

Extension Complete in Portobello

We have recently completed an extension to a house on a corner within the Portobello conservation area.



The existing listed single storey villa now has a timber clad side extension tucked behind a retained stone wall from an earlier extension. There is an open plan kitchen dining room inside with a sliding door to open out to the garden and bay window seat. The bay is clad on the outside in zinc. 

Planning Permission for new house in Midlothian

Helen Lucas Architects have received plannning permission for a new low energy house in rural Midlothian. The house will feature an air source heat pump, rainwater harvesting and solar panels. The building will be clad with lime render, larch boarding and standing seam zinc roofing.

Helen Lucas Architects featured in The Guardian

This green oak framed house, completed in 2008, was featured in the homes section of the Guardian on Saturday 5th October.   The photographs show how the house has weathered into - and become a natural looking part of - the landscape.

 

View the article here >

More information on this project >

 

Helen Lucas Architects awarded commendation in Saltire Society Housing Awards

Grange Loan has been awarded a commendation in the Alterations, Renovation and Extension category of the Saltire Society Housing Awards.

 

The property is a Listed Building and had been derelict for a number of years. The existing lodge house had only three small rooms, which are now the main living space. The house has also been extended with two contemporary wings. This provides a kitchen on the ground floor and - by utilising the slope - a bedroom wing on two levels, ground and lower ground.
 
Helen Lucas Architects detailed the modern materials carefully to ensure the quality of finish would compliment the existing historic building.
 
The judges commented:
"Client and architect worked closely and intensely to restore and extend a derelict gatehouse in the leafy Grange, Edinburgh. The existing stone building and discrete two-storey extension have been carefully planned, crisply detailed and beautifully executed. The compact internal layout and restrained palette of materials allow the new extension to nestle quietly and respectfully around the existing building."
 

Award nomination: Saltire Society Housing Design Awards

We are delighted that our project at Grange Loan, Edinburgh has been nominated for a Saltire Society Housing Design Award, in the  category for alterations, renovations and extensions.

 

Winners will announced by the Minister for Housing and Welfare, Margaret Burgess MSP, at the Awards ceremony on Monday 9th September.  The chair of this year's judging panel is the broadcaster Lesley Riddoch.

 

Highland Hot Tub

The sea might be cold but the cedar hot tub installed at this seaside house makes enjoying the water a little bit easier in the north west of Scotland.
 

Extension Complete in Edinburgh

An extension to a lower flatted villa within the Polwarth conservation area is now complete.

 

The addition provides a new front entrance and hall made from traditional stone. The traditional block to the front intersects with a timber clad building which contains a large living room, study and additional bedroom and cloakroom. The new contemporary living space has a large sliding door which opens across the outside of the building to provide access and views onto the private garden.

 


Seaside Home Complete in Inverness-shire

A new seaside family house is now complete in Roshven, Invernessshire.

 

The environmentally friendly house is constructed entirely of wood with Green oak frame creating large double height internal spaces. The timber walls have been super insulated with NBT breathable wood fibre insulation and a taped air tight wall construction. This makes the house very easy to heat. Due to the remote location there is no gas or water supply available. An Air Source Heat pump located under the houseuses electricity to generate energy at a three to one ratio to power the underfloor heating and domestic hot water. A bore hole drilled to a depth of fifty metres provides clean water from the rocks which is UV treated to provide the drinking water.

 

View more photographs of this project >

 

Glazing Polwarth Terrace

The glazing is being installed at Polwarth Terrace a Villa to the west of Edinburgh. This project is being constructed to a very tight timetable and is approaching watertightness after only six weeks on site.

 

One of the most interesting aspects of the design is this bespoke sliding door which slides across the external face of the cladding to give unimpeded access to the garden.

 

 

Grange Extension Complete

The extension to the listed gate house is now complete. The timber clad extension with a butterfly roof has doubled the floor space in this efficiently designed extension.

 

The Clients used local materials where possible inside and out. The western red cedar used to clad the building was sourced from the Knoydart Peninsula from trees toppled during last years storms.

 

Crisp Corner Completes Cladding

Horizontal Siberian Larch Cladding gives this house a controlled furniture like appearance. The ebauer corner posts and window frames produce a subtle contrast with the siberian larch cladding.

 

More details of this project >

 

Timber Frame is Almost Complete at Dick Place

The extension to a small listed home in Edinburgh is moving at a fast pace After a little over a month on site the form of this contemporary extension is plainly visible. This is a major advantage of using timber frame construction.

 

 

 

Progress update on a New Build in Roshven

A new build timber frame home in Roshven takes shape. The timber cladding has been added to a new build holiday home on the West Coast of Scotland.

 

The site overlooks a shingle beach with the building sited just above the high tide line. The siberian larch and iroko cladding will turn naturally to a silver grey harmonising with surroundings.

 

View the completed project >

 

 

More progress on extension to Cottage near Dunbar

Cladding is added to Timber Frame extension. The project is really starting to take shape as the timber cladding starts to be applied to a contemporary timber frame extension to a listed building in East Lothian.

 

View more projects using timber>

 

Extension to Gatehouse on Dick Place, Edinburgh

Timber frame extension starts on site at Dick Place, Edinburgh. Progress has been fast in the first few weeks on site with this timber frame extension which will double the footprint of the original gatehouse.

 

Designed to be as passively energy efficient as possible, this project is an exciting one to watch.

 

Project at Grange Loan Completed

Works to this listed gatehouse, situated in the Grange area of Edinburgh have been completed.

 

After the long planning process where permission was granted by the planning comittee in 2006 the construction stages have run smoothly.

 

The new building and refurbishment of the old gatehouse demostrate excellent workmanship by the contractor Braidwood Building.

 

More details of the completed project >

 

Timber Frame Erected in Roshven

The timber frame for a new house overlooking Goat Island on the west coast of Scotland has been complete.

 

Designed by Carpenter Oak Woodland from douglas fir the frame will remain visible after the building has been completed. The house has been designed to have a light touch on the landscape and sits on small concrete pads cast directly onto the rocky site.

 

View details of the completed project >

 

Villa Restored

A listed building in The Grange area of Edinburgh has been restored.  Helen Lucas Architects have completed the re-instatement of a villa in Greenhill Gardens which had been split into upper and lower dwellings in the 1930s. A new staircase to re-connect the house a contemporary garden room and garage extensions complement the historic villa.

 

HLA Revisit Leamington Terrace

Photographs of Untreated Timber Cladding Three Years After Installation.

 

The clients at Leamington Terrace decided to leave the Iroko Cladding to their garden room extension untreated. Three years on the timber has weathered naturally to a beautiful silver colour.

 

See more images of Leamington Terrace >