News Stories

Tags

Greenhill Planning

HLA are delighted to have received Planning permission and Listed Building Consent for the renovation and extension of a B-listed Victorian villa in the Merchiston and Greenhill Conservation Area. Extending into an unused existing void space, the proposal strives to reorganise the villa to adapt to the needs of modern living; a generous kitchen-dining space overlooks the leafy front garden, whilst new decking and openings accentuate the relationship between the house and the redesigned rear garden.

 

A quadripartite window to the front elevation is composed to match the existing fenestration; the verticality and generous proportions are a contemporary articulation of the original early Victorian facade.

Belford Mews Planning

HLA are delighted to have received Planning permission and Listed Building Consent for the renovation and change of use of a C-listed mews house in the Dean Conservation Area, Edinburgh.

 

The dilapidated garage space is to be insulated and converted into a spacious one-bed home. A new opening to the rear reveals the stunning backdrop of the Dean Village and Water of Leith.

 

Originally designed as a row of stables in the late 19th Century, our proposal strives to retain the character of the original timber coach doors. A contemporary adaptation of the street elevation provides clerestory light, a hidden window concealed by a shutter, and a new place to sit and enjoy the sun.

Colinton Revisited

HLA were pleased to revisit our project at Woodhall Road, Edinburgh 18 months after practical completion. The garden-room features a postless corner, allowing open views and access to the adjacent garden.

 

Woodhall Road Nearing Completion

Stonework is nearing completion at our garden room extension at a C-listed house in Colinton, Edinburgh. With wide, postless-corner glazing, this space will provide fantastic views across the adjacent garden.

 

Rooflight Complete at Abercromby

The rooflight of an extension to an A listed garden flat in The New Town Conservation Area was installed this week. It provides a fantastic source of light into the new family dining area. 

Gatehouse Revisited

This listed gatehouse was completed two years ago.  Our phographer has been back to photograph it now the cladding has weathered and the garden has matured.  More details of the project at Grange Loan can be seen on our main website.

Duddingston Villa Complete

Work to an upper villa in Duddingston Conservation area is now complete.  The scheme has linked the upper apartment with a new ground floor extension which opens onto the garden with a view of Arthur's Seat.

Extension Complete in Portobello

We have recently completed an extension to a house on a corner within the Portobello conservation area.



The existing listed single storey villa now has a timber clad side extension tucked behind a retained stone wall from an earlier extension. There is an open plan kitchen dining room inside with a sliding door to open out to the garden and bay window seat. The bay is clad on the outside in zinc. 

Helen Lucas Architects awarded commendation in Saltire Society Housing Awards

Grange Loan has been awarded a commendation in the Alterations, Renovation and Extension category of the Saltire Society Housing Awards.

 

The property is a Listed Building and had been derelict for a number of years. The existing lodge house had only three small rooms, which are now the main living space. The house has also been extended with two contemporary wings. This provides a kitchen on the ground floor and - by utilising the slope - a bedroom wing on two levels, ground and lower ground.
 
Helen Lucas Architects detailed the modern materials carefully to ensure the quality of finish would compliment the existing historic building.
 
The judges commented:
"Client and architect worked closely and intensely to restore and extend a derelict gatehouse in the leafy Grange, Edinburgh. The existing stone building and discrete two-storey extension have been carefully planned, crisply detailed and beautifully executed. The compact internal layout and restrained palette of materials allow the new extension to nestle quietly and respectfully around the existing building."
 

Commendation for Grange Loan

Our recently completed project at Grange Loan has recieved a commendation at the Saltire Awards.

Duddingston Village

Helen Lucas Architects have received Planning & Listed Building Approval for a Garden Room Extension within the Conservation Area of Duddingston Village.
 
The extension is proposed on the site of a previously extended part of the original house; and incorporates a stone-built front wall which has over the past 30 years stood externally as a garden wall to the property.
 
View more renovation projects >
 

Sinuous Staircase

This top lit oak staircase twists through a void created between the existing gatehouse and new extension at Grange Loan.

 

The double curved handrail was handmade by a Fife based joiner whom Helen Lucas Architects regularly collaborate with. A blacksmith fitted the mild steel rods and welded a steel ribbon to the the top of them. The oak handrail which curves in two directions was made to match and forms a sweeping curve between the levels. The oak treads have scored nosings for slip resistance and the whole staircase was finished with a hardwax oil to enhance the natural beauty of the wood.

 

View more images of the completed project to the Grange Loan Gatehouse >

 

Garden Room Extension Completed at Moston Terrace, Edinburgh

The construction of a stoneclad, single storey garden room extension is completed at Moston Terrace, Edinburgh. The garden room extension element of the ground floor extension and refurbishment of this family home is completed.

 

The stoneclad exterior and timber framed windows sit comfortably with the existing house while maintaining the sleek language of a modern extension.

 

View more garden rooms >

 

Timber Frame is Almost Complete at Dick Place

The extension to a small listed home in Edinburgh is moving at a fast pace After a little over a month on site the form of this contemporary extension is plainly visible. This is a major advantage of using timber frame construction.

 

 

 

Staircase Opened Up During Refurbishment

Before and after pictures of the staircase at Dunbeg House, near Fort William.

 

The existing servants staircase to the basement was cramped and dark. The client wanted to make the lower ground floor of the property feel like part of the house.

 

The link between the floors has been greatly improved by the removal of a partition wall to enhance visibilty and sense of space on the staircase. The details of the stair have been merticulously matched to those elsewhere in the property. The client used skilled craftsmen to match the wood panneling, spindles and plasterwork incuding the newel post at the bottom of the staircase which was hand carved from Oak.

 

Helen Lucas Architects oversaw the extensive redevelopment of this Listed Property situated on the banks of Loch Leven.

 

View more posts on this property >

 

Project at Grange Loan Completed

Works to this listed gatehouse, situated in the Grange area of Edinburgh have been completed.

 

After the long planning process where permission was granted by the planning comittee in 2006 the construction stages have run smoothly.

 

The new building and refurbishment of the old gatehouse demostrate excellent workmanship by the contractor Braidwood Building.

 

More details of the completed project >

 

Renovation of Dunbeg House Completed

Work has finished on the Grade B listed Dunbeg House on the Banks of Loch Leven.

 

Extensive conservation work has been done to Dunbeg, including a new stair down to the basement to match the existing grand stair, new kitchen, the insulation of internal walls and the addition of ensuite bathrooms to the bedrooms.

 

Our particular favourite bits include the new barbecue deck, perched on a rocky outcrop above the loch, and the new top floor artists studio.

 

View more posts on this property >

 

Villa Restored

A listed building in The Grange area of Edinburgh has been restored.  Helen Lucas Architects have completed the re-instatement of a villa in Greenhill Gardens which had been split into upper and lower dwellings in the 1930s. A new staircase to re-connect the house a contemporary garden room and garage extensions complement the historic villa.