News Stories

Tags

The Fat Pony

We are delighted to announce that works at Bread Street are almost complete. Keep your eyes peeled for The Fat Pony, a new wine bar opening to the public in the very near future. Almost all of the elements in the bar are bespoke and crafted locally; from the Douglas Fir shuttering and mild steel detailing, to the fabric panelling and folded metal light fittings . The Fat Pony will offer a unique selection of wines, charcuterie, small plates and more.

 

Renovation Nearing Compeltion

The renovation and extension of this house in Merchiston, Edinburgh is now nearing compeltion. Work has included the formation of new zinc clad extensions to the rear of the house, as well as extensive Lithomex stone repairs, which beautifully match the original building fabric.

Belford Mews Planning

HLA are delighted to have received Planning permission and Listed Building Consent for the renovation and change of use of a C-listed mews house in the Dean Conservation Area, Edinburgh.

 

The dilapidated garage space is to be insulated and converted into a spacious one-bed home. A new opening to the rear reveals the stunning backdrop of the Dean Village and Water of Leith.

 

Originally designed as a row of stables in the late 19th Century, our proposal strives to retain the character of the original timber coach doors. A contemporary adaptation of the street elevation provides clerestory light, a hidden window concealed by a shutter, and a new place to sit and enjoy the sun.

Works Complete at Royal Conservatoire of Scotland

HLA were pleased to attend the formal opening of new practice rooms at the Royal Conservatoire of Scotland yesterday. The new practice rooms have already proved popular, and initial feedback from staff and students has been very positive.

 

HLA have very much enjoyed working with the Royal Conservatoire and the project team and hope that their new Creative Campus is an asset to this lively and thriving institution.

 

The opening has been covered by both the BBC and The Herald.

 

We have moved!

Helen Lucas Architects have now moved in to newly refurbished offices at 31-35 Marchmont Road.

 

 

Dollar Stair Complete

We are very happy with the latest stair installation at our project in Dollar, Clackmannanshire. The continuous handrail and dark treads contrast with the decoration, and the post-less construction allows the light to flood into the newly formed space through spindle balusters.

 

Proposal in Teddington

Edinburgh based Helen Lucas Architects have produced a computer model of a proposal in the London Borough of Richmond. A series of small additions are proposed to a Grade II Listed house.

 

The priorities are to increase the natural light and flow of spaces in this historic property that was badly bombed during the war. The high quality materials specified can be seen in this computer generated image produced at HLA. Painted brickwork, zinc roofing and large areas of glazing continue the palette and details established by the main house.

 

Helen Lucas Architects are able to produce computer generated or physical cardboardmodels as a design tool or representation of a proposed scheme for their clients.

 

Other model photos and renderings can be found by filtering news stories by computer model and model

 

Loft Conversion to Bungalow in Greenbank

Progress photographs of a loft conversion that almost doubles the floor area to a stone bungalow in the Greenbank area of Edinburgh.

 

This under utilised loft space has been floored and extensively insulated to form a bedroom and ensuite with generous headroom and lots of natural light. The loft conversion is part of a larger refurbishment scheme that adds a substantial extension to the rear of the property.

Sinuous Staircase

This top lit oak staircase twists through a void created between the existing gatehouse and new extension at Grange Loan.

 

The double curved handrail was handmade by a Fife based joiner whom Helen Lucas Architects regularly collaborate with. A blacksmith fitted the mild steel rods and welded a steel ribbon to the the top of them. The oak handrail which curves in two directions was made to match and forms a sweeping curve between the levels. The oak treads have scored nosings for slip resistance and the whole staircase was finished with a hardwax oil to enhance the natural beauty of the wood.

 

View more images of the completed project to the Grange Loan Gatehouse >

 

Ingleby Gallery Tours for Edinburgh Doors Open Day

Architects from Helen Lucas Architects were on hand at Edinburgh's Ingleby Gallery to give behind the scenes tours of areas of the gallery that are usually closed to the general public.

 

Helen Lucas Architects created the gallery in the building that formerly housed The Venue, an infamous nightclub on Calton Road. A dramatic new staircase has been introduced between the floors giving a discreet, hidden and beautiful route between the three floors of the building.

 

See more details of this project >

Grange Extension Complete

The extension to the listed gate house is now complete. The timber clad extension with a butterfly roof has doubled the floor space in this efficiently designed extension.

 

The Clients used local materials where possible inside and out. The western red cedar used to clad the building was sourced from the Knoydart Peninsula from trees toppled during last years storms.

 

Garden Room Extension Completed at Moston Terrace, Edinburgh

The construction of a stoneclad, single storey garden room extension is completed at Moston Terrace, Edinburgh. The garden room extension element of the ground floor extension and refurbishment of this family home is completed.

 

The stoneclad exterior and timber framed windows sit comfortably with the existing house while maintaining the sleek language of a modern extension.

 

View more garden rooms >

 

Timber Frame is Almost Complete at Dick Place

The extension to a small listed home in Edinburgh is moving at a fast pace After a little over a month on site the form of this contemporary extension is plainly visible. This is a major advantage of using timber frame construction.

 

 

 

Extension to Gatehouse on Dick Place, Edinburgh

Timber frame extension starts on site at Dick Place, Edinburgh. Progress has been fast in the first few weeks on site with this timber frame extension which will double the footprint of the original gatehouse.

 

Designed to be as passively energy efficient as possible, this project is an exciting one to watch.

 

New Window at Hartington Gardens, Edinburgh

A window with a great view over central Edinburgh is installed at Hartington Gardens.

 

A sliding, folding window is installed permitting panoramic views across Edinburgh from a modern third floor extension and refurbishment. The window is pushed beyond the building envelope allowing spectacular 180 views over the surrounding rooftop

 

View the completed project >

 

s.

Contemporary, light refurbishment to Edinburgh family home

Renovated and refurbished Maids quarters create light and contemporary living space in Edinburgh.

 

Existing Maids rooms were refurbished with new, larger windows added, creating a modern feel and flooding the rooms with natural light. The existing plan was opened up to give more generous living areas and comfortable circulation to the large Edinburgh home. The surrounding garden was also smoothed into a split level lawn paving aiding the houses engagement with the garden.

 

Staircase Opened Up During Refurbishment

Before and after pictures of the staircase at Dunbeg House, near Fort William.

 

The existing servants staircase to the basement was cramped and dark. The client wanted to make the lower ground floor of the property feel like part of the house.

 

The link between the floors has been greatly improved by the removal of a partition wall to enhance visibilty and sense of space on the staircase. The details of the stair have been merticulously matched to those elsewhere in the property. The client used skilled craftsmen to match the wood panneling, spindles and plasterwork incuding the newel post at the bottom of the staircase which was hand carved from Oak.

 

Helen Lucas Architects oversaw the extensive redevelopment of this Listed Property situated on the banks of Loch Leven.

 

View more posts on this property >

 

Family home in the Highlands with wind turbine and solar panels.

Simple Shepherd's Cottage transformed into generous family home in the Highlands.

 

A contemporary, light extension to a small original cottage creates comfortable, airy living spaces with spectacular views out to the hills.

 

A wind turbine is sat distanced from the house and solar panels have installed on the south facing roof. This project was recently completed and featured in this month's Grand Designs Magazine.

 

View photographs of the completed project >

 

Project at Grange Loan Completed

Works to this listed gatehouse, situated in the Grange area of Edinburgh have been completed.

 

After the long planning process where permission was granted by the planning comittee in 2006 the construction stages have run smoothly.

 

The new building and refurbishment of the old gatehouse demostrate excellent workmanship by the contractor Braidwood Building.

 

More details of the completed project >

 

Renovation of Dunbeg House Completed

Work has finished on the Grade B listed Dunbeg House on the Banks of Loch Leven.

 

Extensive conservation work has been done to Dunbeg, including a new stair down to the basement to match the existing grand stair, new kitchen, the insulation of internal walls and the addition of ensuite bathrooms to the bedrooms.

 

Our particular favourite bits include the new barbecue deck, perched on a rocky outcrop above the loch, and the new top floor artists studio.

 

View more posts on this property >

 

House Grows in Size

Before and after pictures of a cottage on the outskirts of Edinburgh.

 

The house has doubled in size but you could quite easily miss the amount of work that has taken place. Following an extensive refurbishment and extension by Helen Lucas Architects an extra storey has been added to the house as well as a brick porch and a large extension to the rear of the property overlooking the garden.

 

 

Villa Restored

A listed building in The Grange area of Edinburgh has been restored.  Helen Lucas Architects have completed the re-instatement of a villa in Greenhill Gardens which had been split into upper and lower dwellings in the 1930s. A new staircase to re-connect the house a contemporary garden room and garage extensions complement the historic villa.

 

New House on Site in North Berwick

Shape of new house is revealed by the timber frame. The timber frame has revealed the form of the new house which is currently on site in North Berwick.

 

Our clients, who are based in Edinburgh, initially approached us to refurbish the property they had acquired overlooking the sea at North Berwick. After carefully considering refurbishment options and getting them priced it became clear that in this instance a new building was a sensible solution for this site. 20 VAT on the refurbishment costs become zero on a new build and our clients decided to change course and invest the 20 saving in gaining a bespoke, energy efficient house.

 

Planning permission was granted for the rebuilding of a new, greener house, more suited to the clients needs. They are looking forward to moving to this beautiful part of the coast when the project is complete.

View the completed project >

 

Edinburgh Extension

This classic Edinburgh bungalow gained planning permission for a large rear extension in June.

 

The project started on site in September and the timber framed extension is starting to take shape. The extension benefits from very large sliding doors to maximise the daylight and views.

 

A loft conversion is taking place in conjunction with these works and progress can be seen in a separate post.

 

Setting Out in North Berwick

An aerial photograph of the extension in North Berwick gives a plan view of the proposal. The foundations have been dug for this garden room to a listed cottage set one street back from the seafront. The scaffold from which this photograph was taken has a wonderful view looking out to the islands of East Lothian.