Frisealach

Living Spaces

A carbon neutral house on the west coast of Scotland.

 

The site for the house, between a rock outcrop and a lively burn, dictated a long and narrow plan. The house stands tall above the rocks to capture the sun and the west light to all the bedrooms, maximising the solar gain.

 

Constructed from a green oak and douglas fir post and beam frame and clad in green oak boarding with cotton and hemp insulation. The exterior will weather to a grey to sit discreetly in the landscape against the backdrop of the majestic local Corbett, Rois-Bheinn.

 

A double height living space opens up to the spectacular views of the islands of Eigg and Rhum and the Arisaig peninsula to the north.

Wood floors and limewashed softwood timber linings are used throughout the interior.

 

Frisealach was featured in The Guardian in October 2013.

Filed in: Rural, New houses
LOADING