News Stories

Tags

Borders Planning Granted

HLA are delighted to have received planning permission for a large family home in the Scottish Borders. The property is currently a ruin, having served as a farm house and stable block until the 1930's. The new home will feature an indoor pool, private sheltered courtyard garden, and will focus on views across the surrounding landscape.

Renovation Nearing Compeltion

The renovation and extension of this house in Merchiston, Edinburgh is now nearing compeltion. Work has included the formation of new zinc clad extensions to the rear of the house, as well as extensive Lithomex stone repairs, which beautifully match the original building fabric.

Colinton Revisited

HLA were pleased to revisit our project at Woodhall Road, Edinburgh 18 months after practical completion. The garden-room features a postless corner, allowing open views and access to the adjacent garden.

 

New Build House in Edinburgh Complete

We have recently completed this new build family home in the Swanston area of Edinburgh. The house is designed to nestle into it’s sloping site whilst maximising the views of the Pentland hills beyond.  The orientation and form of the dwelling creates two private courtyards allowing the occupants to enjoy the morning and evening sun both outside and in the principal living area. 

 

Planning Permission in Belhaven

We are delighted to have received planning permission for a new build house in Belhaven, East Lothian.

 

The house will sit at the rear of a long plot with a narrow plan to nestle into the shape of the site. It is split into two main components separated by a modest entrance courtyard. The walls will be clad in brick to match neighbouring buildings, and timber cladding left untreated to grey gradually and blend into the leafy garden surroundings.

 

Dollar Stair Complete

We are very happy with the latest stair installation at our project in Dollar, Clackmannanshire. The continuous handrail and dark treads contrast with the decoration, and the post-less construction allows the light to flood into the newly formed space through spindle balusters.

 

Swanston Planning Granted

We are delighted to have received planning permission for this new build house in the south of Edinburgh. Set over 2 levels, the transparency of the elevations visually connect the interior spaces with 2 new courtyard gardens, whilst the upper roof terrace takes in fantastic views to the Pentland Hills.

 

Room With a View

The bathroom window has been positioned at one of our Highland sites and the view is spectacular.

 

Eigg and Rum can be seen from the smallest room in this west-coast house.  The timber frame is taking shape quickly in this spectacular spot.

 

Dramatic Lighting

The first of the pendant light fittings have been installed at Greenhill Gardens.  The simple yet striking fittings sit perfectly in the large decorative rooms of this Victorian property.

 

Extension Complete in Portobello

We have recently completed an extension to a house on a corner within the Portobello conservation area.



The existing listed single storey villa now has a timber clad side extension tucked behind a retained stone wall from an earlier extension. There is an open plan kitchen dining room inside with a sliding door to open out to the garden and bay window seat. The bay is clad on the outside in zinc. 

Planning Permission for new house in Midlothian

Helen Lucas Architects have received plannning permission for a new low energy house in rural Midlothian. The house will feature an air source heat pump, rainwater harvesting and solar panels. The building will be clad with lime render, larch boarding and standing seam zinc roofing.

Planning Permission Granted for Canaan Lane

Planning Permission has been granted for a new house on Canaan Lane in Edinburgh's Morningside neighbourhood.

 

The 3d image below shows how the new 3-bedroom family house will use natural local sandstone to match the adjacent historic house, with a contemporary zinc-clad upper storey.

 

Helen Lucas Architects featured in The Guardian

This green oak framed house, completed in 2008, was featured in the homes section of the Guardian on Saturday 5th October.   The photographs show how the house has weathered into - and become a natural looking part of - the landscape.

 

View the article here >

More information on this project >

 

Mini-Me

It is fifty times bigger but even we were surprised by how similar the completed kitchen at Stoer is to the cardboard model made almost two years earlier to help the clients get a sense of the space beneath the oak scissor trusses.

 

You can see from the finished photograph that the clients decided to add some additional top light during the design process but little else has changed during the later stages of detailed design amp construction. The double height space is the heart of this rural home beautifully sited on a Sutherland croft.

 

Photos of this croft house in its unique setting can be seen here >.

 

New House on Site in North Berwick

Shape of new house is revealed by the timber frame. The timber frame has revealed the form of the new house which is currently on site in North Berwick.

 

Our clients, who are based in Edinburgh, initially approached us to refurbish the property they had acquired overlooking the sea at North Berwick. After carefully considering refurbishment options and getting them priced it became clear that in this instance a new building was a sensible solution for this site. 20 VAT on the refurbishment costs become zero on a new build and our clients decided to change course and invest the 20 saving in gaining a bespoke, energy efficient house.

 

Planning permission was granted for the rebuilding of a new, greener house, more suited to the clients needs. They are looking forward to moving to this beautiful part of the coast when the project is complete.

View the completed project >