News Stories

Tags

The Fat Pony

We are delighted to announce that works at Bread Street are almost complete. Keep your eyes peeled for The Fat Pony, a new wine bar opening to the public in the very near future. Almost all of the elements in the bar are bespoke and crafted locally; from the Douglas Fir shuttering and mild steel detailing, to the fabric panelling and folded metal light fittings . The Fat Pony will offer a unique selection of wines, charcuterie, small plates and more.

 

HLA Runs for IFDAS

On the 28th May, Helen Lucas Architects will be taking part in the Edinburgh Marathon Festival, raising money for Independence from Drugs and Alcohol Scotland (IFDAS). Split into 3 relay teams, we have a total of 12 runners. If you would like to support these efforts, please donate to the cause below.

 

http://uk.virginmoneygiving.com/team/helenlucas5

 

 

Wester Coates Planning

HLA are delighted to have received Planning Permission for an attic extension at a house in the Coltbridge and Wester Coates Conservation Area. The property was previously extended for the same owners by Helen Lucas Architects in 2009.

Greenhill Planning

HLA are delighted to have received Planning permission and Listed Building Consent for the renovation and extension of a B-listed Victorian villa in the Merchiston and Greenhill Conservation Area. Extending into an unused existing void space, the proposal strives to reorganise the villa to adapt to the needs of modern living; a generous kitchen-dining space overlooks the leafy front garden, whilst new decking and openings accentuate the relationship between the house and the redesigned rear garden.

 

A quadripartite window to the front elevation is composed to match the existing fenestration; the verticality and generous proportions are a contemporary articulation of the original early Victorian facade.

Renovation Nearing Compeltion

The renovation and extension of this house in Merchiston, Edinburgh is now nearing compeltion. Work has included the formation of new zinc clad extensions to the rear of the house, as well as extensive Lithomex stone repairs, which beautifully match the original building fabric.

Belford Mews Planning

HLA are delighted to have received Planning permission and Listed Building Consent for the renovation and change of use of a C-listed mews house in the Dean Conservation Area, Edinburgh.

 

The dilapidated garage space is to be insulated and converted into a spacious one-bed home. A new opening to the rear reveals the stunning backdrop of the Dean Village and Water of Leith.

 

Originally designed as a row of stables in the late 19th Century, our proposal strives to retain the character of the original timber coach doors. A contemporary adaptation of the street elevation provides clerestory light, a hidden window concealed by a shutter, and a new place to sit and enjoy the sun.

Colinton Revisited

HLA were pleased to revisit our project at Woodhall Road, Edinburgh 18 months after practical completion. The garden-room features a postless corner, allowing open views and access to the adjacent garden.

 

New Build House in Edinburgh Complete

We have recently completed this new build family home in the Swanston area of Edinburgh. The house is designed to nestle into it’s sloping site whilst maximising the views of the Pentland hills beyond.  The orientation and form of the dwelling creates two private courtyards allowing the occupants to enjoy the morning and evening sun both outside and in the principal living area. 

 

HLA becomes Limited Company

We are pleased to announce that as of 1st April 2016 Helen Lucas Architects became a Limited Company.

 

Having moved into our new office in 2015, we are excited to be progressing a range of new and varied projects due on site this year.

New Recruits

Three new members of staff have recently joined the team at Helen Lucas Architects. 

 

Laura Harty joined the office in June, Neil Dargie in August and Will Cairns in September.

 

 

 

We have moved!

Helen Lucas Architects have now moved in to newly refurbished offices at 31-35 Marchmont Road.

 

 

Renovation nears completion

Renovation of this three storey Victorian end-of-terrace house in Hartington Place is nearing completion. 

 

Included in the work was the conversion of the original offshot utility room to a sunny dining space, with a large pop-out picture window facing the garden and a new opening through to the kitchen.

 

From England to Scotland and Beyond

Helen Lucas was recently invited by the American Institute of Architects (AIA) to discuss the practice of Architecture in the UK. In the podcast Helen shares her unique perspective on the profession, the workplace, sustainability, and what made her originally want to become an Architect. 

 

Click here to listen to the podcast

Swanston Planning Granted

We are delighted to have received planning permission for this new build house in the south of Edinburgh. Set over 2 levels, the transparency of the elevations visually connect the interior spaces with 2 new courtyard gardens, whilst the upper roof terrace takes in fantastic views to the Pentland Hills.

 

HLA Goes Green

We were pleased to see our two complementary rear extensions to a villa in the Grange taking shape. The Summer House is clad in pre-patinated copper. The same material is also used to hightlight a slot picture window on the stone extension, which houses a new bathroom and utility. 

Woodhall Road Nearing Completion

Stonework is nearing completion at our garden room extension at a C-listed house in Colinton, Edinburgh. With wide, postless-corner glazing, this space will provide fantastic views across the adjacent garden.

 

Rooflight Complete at Abercromby

The rooflight of an extension to an A listed garden flat in The New Town Conservation Area was installed this week. It provides a fantastic source of light into the new family dining area. 

Gatehouse Revisited

This listed gatehouse was completed two years ago.  Our phographer has been back to photograph it now the cladding has weathered and the garden has matured.  More details of the project at Grange Loan can be seen on our main website.

East Claremont Street

Charred timber cladding is the proposed finish this Edinburgh Extension which has recently gained planning permission.  The folding sliding doors and timber ingos will be oiled to provide an interesting contrast as can be seen on this visualisation.

 

Cycling to work

This week there were more bikes than usual outside the office as for the first time, nearly everyone cycled to work. A total of 26.6 miles were cycled in total from the routes shown on the map below.

 

Extension Complete at Kingsknowe

We have recently completed a small extension in the Kingsknowe area of Edinburgh.  The extension is finished in a breathable lime render with framed sliding doors and timber clad inlay.

Dramatic Lighting

The first of the pendant light fittings have been installed at Greenhill Gardens.  The simple yet striking fittings sit perfectly in the large decorative rooms of this Victorian property.

 

Extension Complete in Portobello

We have recently completed an extension to a house on a corner within the Portobello conservation area.



The existing listed single storey villa now has a timber clad side extension tucked behind a retained stone wall from an earlier extension. There is an open plan kitchen dining room inside with a sliding door to open out to the garden and bay window seat. The bay is clad on the outside in zinc. 

Planning Permission Granted for Canaan Lane

Planning Permission has been granted for a new house on Canaan Lane in Edinburgh's Morningside neighbourhood.

 

The 3d image below shows how the new 3-bedroom family house will use natural local sandstone to match the adjacent historic house, with a contemporary zinc-clad upper storey.

 

Helen Lucas Architects awarded commendation in Saltire Society Housing Awards

Grange Loan has been awarded a commendation in the Alterations, Renovation and Extension category of the Saltire Society Housing Awards.

 

The property is a Listed Building and had been derelict for a number of years. The existing lodge house had only three small rooms, which are now the main living space. The house has also been extended with two contemporary wings. This provides a kitchen on the ground floor and - by utilising the slope - a bedroom wing on two levels, ground and lower ground.
 
Helen Lucas Architects detailed the modern materials carefully to ensure the quality of finish would compliment the existing historic building.
 
The judges commented:
"Client and architect worked closely and intensely to restore and extend a derelict gatehouse in the leafy Grange, Edinburgh. The existing stone building and discrete two-storey extension have been carefully planned, crisply detailed and beautifully executed. The compact internal layout and restrained palette of materials allow the new extension to nestle quietly and respectfully around the existing building."
 

Pathways to Professions

Helen Lucas Architects have been providing placements  for school students through Edinburgh University's Pathways to the Professions programme for a number of years. There is now a film!

 

Commendation for Grange Loan

Our recently completed project at Grange Loan has recieved a commendation at the Saltire Awards.

Duddingston Village

Helen Lucas Architects have received Planning & Listed Building Approval for a Garden Room Extension within the Conservation Area of Duddingston Village.
 
The extension is proposed on the site of a previously extended part of the original house; and incorporates a stone-built front wall which has over the past 30 years stood externally as a garden wall to the property.
 
View more renovation projects >
 

Award nomination: Saltire Society Housing Design Awards

We are delighted that our project at Grange Loan, Edinburgh has been nominated for a Saltire Society Housing Design Award, in the  category for alterations, renovations and extensions.

 

Winners will announced by the Minister for Housing and Welfare, Margaret Burgess MSP, at the Awards ceremony on Monday 9th September.  The chair of this year's judging panel is the broadcaster Lesley Riddoch.

 

Loft Conversion to Bungalow in Greenbank

Progress photographs of a loft conversion that almost doubles the floor area to a stone bungalow in the Greenbank area of Edinburgh.

 

This under utilised loft space has been floored and extensively insulated to form a bedroom and ensuite with generous headroom and lots of natural light. The loft conversion is part of a larger refurbishment scheme that adds a substantial extension to the rear of the property.

Sinuous Staircase

This top lit oak staircase twists through a void created between the existing gatehouse and new extension at Grange Loan.

 

The double curved handrail was handmade by a Fife based joiner whom Helen Lucas Architects regularly collaborate with. A blacksmith fitted the mild steel rods and welded a steel ribbon to the the top of them. The oak handrail which curves in two directions was made to match and forms a sweeping curve between the levels. The oak treads have scored nosings for slip resistance and the whole staircase was finished with a hardwax oil to enhance the natural beauty of the wood.

 

View more images of the completed project to the Grange Loan Gatehouse >

 

Extension Complete in Edinburgh

An extension to a lower flatted villa within the Polwarth conservation area is now complete.

 

The addition provides a new front entrance and hall made from traditional stone. The traditional block to the front intersects with a timber clad building which contains a large living room, study and additional bedroom and cloakroom. The new contemporary living space has a large sliding door which opens across the outside of the building to provide access and views onto the private garden.

 


Glazing Polwarth Terrace

The glazing is being installed at Polwarth Terrace a Villa to the west of Edinburgh. This project is being constructed to a very tight timetable and is approaching watertightness after only six weeks on site.

 

One of the most interesting aspects of the design is this bespoke sliding door which slides across the external face of the cladding to give unimpeded access to the garden.

 

 

Garden Room Extension Completed at Moston Terrace, Edinburgh

The construction of a stoneclad, single storey garden room extension is completed at Moston Terrace, Edinburgh. The garden room extension element of the ground floor extension and refurbishment of this family home is completed.

 

The stoneclad exterior and timber framed windows sit comfortably with the existing house while maintaining the sleek language of a modern extension.

 

View more garden rooms >

 

Timber Frame is Almost Complete at Dick Place

The extension to a small listed home in Edinburgh is moving at a fast pace After a little over a month on site the form of this contemporary extension is plainly visible. This is a major advantage of using timber frame construction.

 

 

 

Progress update on a New Build in Roshven

A new build timber frame home in Roshven takes shape. The timber cladding has been added to a new build holiday home on the West Coast of Scotland.

 

The site overlooks a shingle beach with the building sited just above the high tide line. The siberian larch and iroko cladding will turn naturally to a silver grey harmonising with surroundings.

 

View the completed project >

 

 

More progress on extension to Cottage near Dunbar

Cladding is added to Timber Frame extension. The project is really starting to take shape as the timber cladding starts to be applied to a contemporary timber frame extension to a listed building in East Lothian.

 

View more projects using timber>

 

Extension to Gatehouse on Dick Place, Edinburgh

Timber frame extension starts on site at Dick Place, Edinburgh. Progress has been fast in the first few weeks on site with this timber frame extension which will double the footprint of the original gatehouse.

 

Designed to be as passively energy efficient as possible, this project is an exciting one to watch.

 

New Window at Hartington Gardens, Edinburgh

A window with a great view over central Edinburgh is installed at Hartington Gardens.

 

A sliding, folding window is installed permitting panoramic views across Edinburgh from a modern third floor extension and refurbishment. The window is pushed beyond the building envelope allowing spectacular 180 views over the surrounding rooftop

 

View the completed project >

 

s.

Contemporary, light refurbishment to Edinburgh family home

Renovated and refurbished Maids quarters create light and contemporary living space in Edinburgh.

 

Existing Maids rooms were refurbished with new, larger windows added, creating a modern feel and flooding the rooms with natural light. The existing plan was opened up to give more generous living areas and comfortable circulation to the large Edinburgh home. The surrounding garden was also smoothed into a split level lawn paving aiding the houses engagement with the garden.

 

Project at Grange Loan Completed

Works to this listed gatehouse, situated in the Grange area of Edinburgh have been completed.

 

After the long planning process where permission was granted by the planning comittee in 2006 the construction stages have run smoothly.

 

The new building and refurbishment of the old gatehouse demostrate excellent workmanship by the contractor Braidwood Building.

 

More details of the completed project >

 

House Grows in Size

Before and after pictures of a cottage on the outskirts of Edinburgh.

 

The house has doubled in size but you could quite easily miss the amount of work that has taken place. Following an extensive refurbishment and extension by Helen Lucas Architects an extra storey has been added to the house as well as a brick porch and a large extension to the rear of the property overlooking the garden.

 

 

Villa Restored

A listed building in The Grange area of Edinburgh has been restored.  Helen Lucas Architects have completed the re-instatement of a villa in Greenhill Gardens which had been split into upper and lower dwellings in the 1930s. A new staircase to re-connect the house a contemporary garden room and garage extensions complement the historic villa.

 

Edinburgh Extension

This classic Edinburgh bungalow gained planning permission for a large rear extension in June.

 

The project started on site in September and the timber framed extension is starting to take shape. The extension benefits from very large sliding doors to maximise the daylight and views.

 

A loft conversion is taking place in conjunction with these works and progress can be seen in a separate post.