News Stories

Tags

The Fat Pony

We are delighted to announce that works at Bread Street are almost complete. Keep your eyes peeled for The Fat Pony, a new wine bar opening to the public in the very near future. Almost all of the elements in the bar are bespoke and crafted locally; from the Douglas Fir shuttering and mild steel detailing, to the fabric panelling and folded metal light fittings . The Fat Pony will offer a unique selection of wines, charcuterie, small plates and more.

 

Renovation Nearing Compeltion

The renovation and extension of this house in Merchiston, Edinburgh is now nearing compeltion. Work has included the formation of new zinc clad extensions to the rear of the house, as well as extensive Lithomex stone repairs, which beautifully match the original building fabric.

Colinton Revisited

HLA were pleased to revisit our project at Woodhall Road, Edinburgh 18 months after practical completion. The garden-room features a postless corner, allowing open views and access to the adjacent garden.

 

HLA Goes Green

We were pleased to see our two complementary rear extensions to a villa in the Grange taking shape. The Summer House is clad in pre-patinated copper. The same material is also used to hightlight a slot picture window on the stone extension, which houses a new bathroom and utility. 

Georgian House Extension Takes Shape

A 100m2 extension to a Georgian House in Northern Fife starts to take shape on site.

The dual pitch of the roof allows for a sheltered external area, which takes advantage of the southern exposure whilst providing internal shading during the summer months. 

Woodhall Road Nearing Completion

Stonework is nearing completion at our garden room extension at a C-listed house in Colinton, Edinburgh. With wide, postless-corner glazing, this space will provide fantastic views across the adjacent garden.

 

Complete Project

Practical Completion has been certified at the garden room extension at Stanhope Place in Edinburgh.  The roof has been designed so evening sun can still reach the sheltered east corner of the site which is the perfect spot for a gin and tonic.

Gatehouse Revisited

This listed gatehouse was completed two years ago.  Our phographer has been back to photograph it now the cladding has weathered and the garden has matured.  More details of the project at Grange Loan can be seen on our main website.

Before & After

A workers cottage in west Edinburgh has been transformed by a full width rear extension.  The zinc extension perches on top of the existing stone work giving the back of this previously cramped property a complete overhaul.

Duddingston Villa Complete

Work to an upper villa in Duddingston Conservation area is now complete.  The scheme has linked the upper apartment with a new ground floor extension which opens onto the garden with a view of Arthur's Seat.

Extension Complete in Portobello

We have recently completed an extension to a house on a corner within the Portobello conservation area.



The existing listed single storey villa now has a timber clad side extension tucked behind a retained stone wall from an earlier extension. There is an open plan kitchen dining room inside with a sliding door to open out to the garden and bay window seat. The bay is clad on the outside in zinc. 

Planning Permission Granted for Canaan Lane

Planning Permission has been granted for a new house on Canaan Lane in Edinburgh's Morningside neighbourhood.

 

The 3d image below shows how the new 3-bedroom family house will use natural local sandstone to match the adjacent historic house, with a contemporary zinc-clad upper storey.

 

Commendation for Grange Loan

Our recently completed project at Grange Loan has recieved a commendation at the Saltire Awards.

Duddingston Village

Helen Lucas Architects have received Planning & Listed Building Approval for a Garden Room Extension within the Conservation Area of Duddingston Village.
 
The extension is proposed on the site of a previously extended part of the original house; and incorporates a stone-built front wall which has over the past 30 years stood externally as a garden wall to the property.
 
View more renovation projects >
 

Extension Complete in Edinburgh

An extension to a lower flatted villa within the Polwarth conservation area is now complete.

 

The addition provides a new front entrance and hall made from traditional stone. The traditional block to the front intersects with a timber clad building which contains a large living room, study and additional bedroom and cloakroom. The new contemporary living space has a large sliding door which opens across the outside of the building to provide access and views onto the private garden.

 


New House Completed in North Berwick

Helen Lucas Architects are delighted that this contemporary, new build house is complete.

 

Overlooking the beach and sea, the colours of the environment leap into this modern stone clad house. The windows were carefully set out to capture the islands scattered in the North Sea at North Berwick, a coastal town approximately an hour from Edinburgh. The house is built from natural materials, stone, zinc and lime render. Wood fibre insulation was specified for breathability and the building was designed to be extremely energy efficient.

 

After careful consideration the clients decided to keep the interior very neutral to contrast with the colours in the landscape at this magnificent site.

 

View more photographs of this project >