News Stories



It is fifty times bigger but even we were surprised by how similar the completed kitchen at Stoer is to the cardboard model made almost two years earlier to help the clients get a sense of the space beneath the oak scissor trusses.


You can see from the finished photograph that the clients decided to add some additional top light during the design process but little else has changed during the later stages of detailed design amp construction. The double height space is the heart of this rural home beautifully sited on a Sutherland croft.


Photos of this croft house in its unique setting can be seen here >.


Proposals for Skye Croft

Helen Lucas Architects have designed a one and a half storey croft house for a remote windswept plot on northern Skye.


The living area is slightly sunken so when seated your gaze sweeps across the top of the machair and out to the sea beyond.


A Light Touch on the Landscape

Delicate concrete feet cast for a new house in Roshven.


The new house stands on a rocky beach just above the high tide line. This low carbon house has a green oak frame. The main timber columns land on these neat little concrete pads. This means that the ground beneath the house is relatively unaffected by the buildings presence.


Wherever possible we would recommend a light touch on the landscape. We have used this strategy on other remote projects in beautiful locations where preserving the landscape is of the utmost priority. Frisealach - another costal project on a rocky site - was completed in 2007.


View the completed project at Roshven >