News Stories

Tags

The Fat Pony

We are delighted to announce that works at Bread Street are almost complete. Keep your eyes peeled for The Fat Pony, a new wine bar opening to the public in the very near future. Almost all of the elements in the bar are bespoke and crafted locally; from the Douglas Fir shuttering and mild steel detailing, to the fabric panelling and folded metal light fittings . The Fat Pony will offer a unique selection of wines, charcuterie, small plates and more.

 

Renovation Nearing Compeltion

The renovation and extension of this house in Merchiston, Edinburgh is now nearing compeltion. Work has included the formation of new zinc clad extensions to the rear of the house, as well as extensive Lithomex stone repairs, which beautifully match the original building fabric.

Belford Mews Planning

HLA are delighted to have received Planning permission and Listed Building Consent for the renovation and change of use of a C-listed mews house in the Dean Conservation Area, Edinburgh.

 

The dilapidated garage space is to be insulated and converted into a spacious one-bed home. A new opening to the rear reveals the stunning backdrop of the Dean Village and Water of Leith.

 

Originally designed as a row of stables in the late 19th Century, our proposal strives to retain the character of the original timber coach doors. A contemporary adaptation of the street elevation provides clerestory light, a hidden window concealed by a shutter, and a new place to sit and enjoy the sun.

Works Complete at Royal Conservatoire of Scotland

HLA were pleased to attend the formal opening of new practice rooms at the Royal Conservatoire of Scotland yesterday. The new practice rooms have already proved popular, and initial feedback from staff and students has been very positive.

 

HLA have very much enjoyed working with the Royal Conservatoire and the project team and hope that their new Creative Campus is an asset to this lively and thriving institution.

 

The opening has been covered by both the BBC and The Herald.

 

Renovation nears completion

Renovation of this three storey Victorian end-of-terrace house in Hartington Place is nearing completion. 

 

Included in the work was the conversion of the original offshot utility room to a sunny dining space, with a large pop-out picture window facing the garden and a new opening through to the kitchen.

 

Dollar Stair Complete

We are very happy with the latest stair installation at our project in Dollar, Clackmannanshire. The continuous handrail and dark treads contrast with the decoration, and the post-less construction allows the light to flood into the newly formed space through spindle balusters.

 

HLA Goes Green

We were pleased to see our two complementary rear extensions to a villa in the Grange taking shape. The Summer House is clad in pre-patinated copper. The same material is also used to hightlight a slot picture window on the stone extension, which houses a new bathroom and utility. 

Georgian House Extension Takes Shape

A 100m2 extension to a Georgian House in Northern Fife starts to take shape on site.

The dual pitch of the roof allows for a sheltered external area, which takes advantage of the southern exposure whilst providing internal shading during the summer months. 

Duddingston Villa Complete

Work to an upper villa in Duddingston Conservation area is now complete.  The scheme has linked the upper apartment with a new ground floor extension which opens onto the garden with a view of Arthur's Seat.

Helen Lucas Architects awarded commendation in Saltire Society Housing Awards

Grange Loan has been awarded a commendation in the Alterations, Renovation and Extension category of the Saltire Society Housing Awards.

 

The property is a Listed Building and had been derelict for a number of years. The existing lodge house had only three small rooms, which are now the main living space. The house has also been extended with two contemporary wings. This provides a kitchen on the ground floor and - by utilising the slope - a bedroom wing on two levels, ground and lower ground.
 
Helen Lucas Architects detailed the modern materials carefully to ensure the quality of finish would compliment the existing historic building.
 
The judges commented:
"Client and architect worked closely and intensely to restore and extend a derelict gatehouse in the leafy Grange, Edinburgh. The existing stone building and discrete two-storey extension have been carefully planned, crisply detailed and beautifully executed. The compact internal layout and restrained palette of materials allow the new extension to nestle quietly and respectfully around the existing building."
 

Award nomination: Saltire Society Housing Design Awards

We are delighted that our project at Grange Loan, Edinburgh has been nominated for a Saltire Society Housing Design Award, in the  category for alterations, renovations and extensions.

 

Winners will announced by the Minister for Housing and Welfare, Margaret Burgess MSP, at the Awards ceremony on Monday 9th September.  The chair of this year's judging panel is the broadcaster Lesley Riddoch.

 

Contemporary, light refurbishment to Edinburgh family home

Renovated and refurbished Maids quarters create light and contemporary living space in Edinburgh.

 

Existing Maids rooms were refurbished with new, larger windows added, creating a modern feel and flooding the rooms with natural light. The existing plan was opened up to give more generous living areas and comfortable circulation to the large Edinburgh home. The surrounding garden was also smoothed into a split level lawn paving aiding the houses engagement with the garden.

 

Family home in the Highlands with wind turbine and solar panels.

Simple Shepherd's Cottage transformed into generous family home in the Highlands.

 

A contemporary, light extension to a small original cottage creates comfortable, airy living spaces with spectacular views out to the hills.

 

A wind turbine is sat distanced from the house and solar panels have installed on the south facing roof. This project was recently completed and featured in this month's Grand Designs Magazine.

 

View photographs of the completed project >