News Stories

Tags

Colinton Revisited

HLA were pleased to revisit our project at Woodhall Road, Edinburgh 18 months after practical completion. The garden-room features a postless corner, allowing open views and access to the adjacent garden.

 

HLA Goes Green

We were pleased to see our two complementary rear extensions to a villa in the Grange taking shape. The Summer House is clad in pre-patinated copper. The same material is also used to hightlight a slot picture window on the stone extension, which houses a new bathroom and utility. 

Woodhall Road Nearing Completion

Stonework is nearing completion at our garden room extension at a C-listed house in Colinton, Edinburgh. With wide, postless-corner glazing, this space will provide fantastic views across the adjacent garden.

 

Complete Project

Practical Completion has been certified at the garden room extension at Stanhope Place in Edinburgh.  The roof has been designed so evening sun can still reach the sheltered east corner of the site which is the perfect spot for a gin and tonic.

East Claremont Street

Charred timber cladding is the proposed finish this Edinburgh Extension which has recently gained planning permission.  The folding sliding doors and timber ingos will be oiled to provide an interesting contrast as can be seen on this visualisation.

 

Extension Complete in Portobello

We have recently completed an extension to a house on a corner within the Portobello conservation area.



The existing listed single storey villa now has a timber clad side extension tucked behind a retained stone wall from an earlier extension. There is an open plan kitchen dining room inside with a sliding door to open out to the garden and bay window seat. The bay is clad on the outside in zinc. 

Proposal in Teddington

Edinburgh based Helen Lucas Architects have produced a computer model of a proposal in the London Borough of Richmond. A series of small additions are proposed to a Grade II Listed house.

 

The priorities are to increase the natural light and flow of spaces in this historic property that was badly bombed during the war. The high quality materials specified can be seen in this computer generated image produced at HLA. Painted brickwork, zinc roofing and large areas of glazing continue the palette and details established by the main house.

 

Helen Lucas Architects are able to produce computer generated or physical cardboardmodels as a design tool or representation of a proposed scheme for their clients.

 

Other model photos and renderings can be found by filtering news stories by computer model and model

 

Highland Hot Tub

The sea might be cold but the cedar hot tub installed at this seaside house makes enjoying the water a little bit easier in the north west of Scotland.
 

Extension Complete in Edinburgh

An extension to a lower flatted villa within the Polwarth conservation area is now complete.

 

The addition provides a new front entrance and hall made from traditional stone. The traditional block to the front intersects with a timber clad building which contains a large living room, study and additional bedroom and cloakroom. The new contemporary living space has a large sliding door which opens across the outside of the building to provide access and views onto the private garden.

 


Glazing Polwarth Terrace

The glazing is being installed at Polwarth Terrace a Villa to the west of Edinburgh. This project is being constructed to a very tight timetable and is approaching watertightness after only six weeks on site.

 

One of the most interesting aspects of the design is this bespoke sliding door which slides across the external face of the cladding to give unimpeded access to the garden.

 

 

Grange Extension Complete

The extension to the listed gate house is now complete. The timber clad extension with a butterfly roof has doubled the floor space in this efficiently designed extension.

 

The Clients used local materials where possible inside and out. The western red cedar used to clad the building was sourced from the Knoydart Peninsula from trees toppled during last years storms.

 

Garden Room Extension Completed at Moston Terrace, Edinburgh

The construction of a stoneclad, single storey garden room extension is completed at Moston Terrace, Edinburgh. The garden room extension element of the ground floor extension and refurbishment of this family home is completed.

 

The stoneclad exterior and timber framed windows sit comfortably with the existing house while maintaining the sleek language of a modern extension.

 

View more garden rooms >

 

Contemporary, light refurbishment to Edinburgh family home

Renovated and refurbished Maids quarters create light and contemporary living space in Edinburgh.

 

Existing Maids rooms were refurbished with new, larger windows added, creating a modern feel and flooding the rooms with natural light. The existing plan was opened up to give more generous living areas and comfortable circulation to the large Edinburgh home. The surrounding garden was also smoothed into a split level lawn paving aiding the houses engagement with the garden.

 

House Grows in Size

Before and after pictures of a cottage on the outskirts of Edinburgh.

 

The house has doubled in size but you could quite easily miss the amount of work that has taken place. Following an extensive refurbishment and extension by Helen Lucas Architects an extra storey has been added to the house as well as a brick porch and a large extension to the rear of the property overlooking the garden.

 

 

Villa Restored

A listed building in The Grange area of Edinburgh has been restored.  Helen Lucas Architects have completed the re-instatement of a villa in Greenhill Gardens which had been split into upper and lower dwellings in the 1930s. A new staircase to re-connect the house a contemporary garden room and garage extensions complement the historic villa.

 

HLA Revisit Leamington Terrace

Photographs of Untreated Timber Cladding Three Years After Installation.

 

The clients at Leamington Terrace decided to leave the Iroko Cladding to their garden room extension untreated. Three years on the timber has weathered naturally to a beautiful silver colour.

 

See more images of Leamington Terrace >